
Organisering
Driva klubb i Fältbiologerna
I klubben kan man göra snabba blixtaktioner, driva långsiktiga projekt och kampanjer, åka på utflykter till fågelsjöar och kärnkraftverk, sova över i djupa skogar eller fixa läger utomlands.
Sitter du i klubbens styrelse har du det viktiga uppdraget se till att klubbens mål uppfylls. Du bygger en stark och slagkraftig organisation genom att skapa strukturer för klubbens medlemmar så att de är en del av del arbetet där ni tillsammans utforskar naturen och driver miljöfrågorna framåt. På denna sida har vi samlat allt en klubb kan behöva för att organisera sig framgångsrikt.
I klubben kan man göra snabba blixtaktioner, driva långsiktiga projekt och kampanjer, åka på utflykter till fågelsjöar och kärnkraftverk, sova över i djupa skogar eller fixa läger utomlands.
Sitter du i klubbens styrelse har du det viktiga uppdraget se till att klubbens mål uppfylls. Du bygger en stark och slagkraftig organisation genom att skapa strukturer för klubbens medlemmar så att de är en del av del arbetet där ni tillsammans utforskar naturen och driver miljöfrågorna framåt. På denna sida har vi samlat allt en klubb kan behöva för att organisera sig framgångsrikt.
eBas – Medlemsystem
Allt händer i eBas
Som ledare i din klubb får du tillgång till klubbens system för att kommunicera med medlemmar , lägga upp arrangmang och söka bidrag från riksföreningen.
Pengar och bankkonto
Pengar är inte allt… Men det möjliggör mycket
För att en klubb ska kunna göra storslagna kampanjer, långväga resor eller annan viktig verksamhet kan pengar vara bra. Från riks kan vi hjälpa dig med redovisning av klubbens pengar till årsmötet och att skaffa bankkonto.
Klubbårsmöte
KÅM är klubbens enda måste…
Men det kan vara mycket mer än så. Under klubbårsmötet samlas klubbens medlemmar för att fatta de viktigaste besluten om klubbens framtid. Ta inspiration och fixa ett riktigt bra årsmöte!

1. Ha en tydlig ansvarsfördelning!








Styrelsens uppdrag är att ha ansvar över hela organisationen och se till att den jobbar framgångsrikt framåt med klubbens uppdrag. De största och viktigaste besluten fattas på klubbens styrelsemöten men det är också viktigt att styrelsens ledamöter har möjlighet att agera på egen hand.
Att fördela emellan er
- Ansvar för klubbens e-post
- Asnvar för att välkomna nya medlemmar
- Ansvar för utskick till medlemmar och sociala medier
- Ansvar för eventuellt bankkonto och ekonomi
Att sedan dela upp ansvar för klubbens planerade verksamhet brukar ske ganska naturligt. När det kommer till att bedriva miljöpolitik blir det snabbt svårare. Det kan vara klokt att välja ett område i taget och skapa en mindre grupp som träffas oftare och ansvarar för att bedriva en kampanj.




2. Arbeta med delegering








Ingen kan göra allt men alla kan göra något! För att involvera fler i klubben och att klubben ska göra mer är det bra ifall inte allt görs av klubbstyrelsen. Genom att skapa självgående grupper som jobbar med olika saker kan mer hända och styrelsen har möjlighet att göra mindre!
Det kan handla om allt från ett större projekt. Styrelsen har alltid det slutgiltiga ansvaret för vad som händer i föreningen och ekonomin så det är viktigt att det finns en styrelseledamot i varje undergrupp eller någon tydligt utsedd kontaktperson.
Viktigt att tänka på vid delegering!
- Sätt upp tydliga uppdrag för varje grupp!
- Se alltid till att den som får ett uppdrag delegerat till sig får verktygen att genomföra sitt uppdrag!
- Fira när ni har klarat ett mål!




3. Håll konkreta och effektiva beslutsmöten








För att se till att styrelsen fattar håller sig till utsatt tid för styrelsemöten så att det känns roligt och det inte behöver ta hela kvällen kan det vara klokt att ordförande eller annan ansvarig tar och har en vision kring vilka beslut som borde fattas under varje punkt. Det finns resurer för styrelsemötesplanering i menyn till höger.
Metod för att hålla en mötespunkt
- Ansvarig ledamot berättar lite om bakgrunden till punkten, vad den vill att styrelsen diskuterar och vilka beslut den tänker att styrelsen kan fatta.
- Alla ledamöter kan ställa sakfrågor.
- Runda genom gruppen där alla i tur och ordning får säga vad de tycker.
- Fri diskussion, ordförande fördelar ordet och ser till att alla får prata och att diksussionen håller god ton.
- Ordförande ser om diskussionen har landat i en väg framåt eller om omröstning krävs.
- Styrelsen fattar beslut och noterar beslutet till protokollet.
Notera att man inte behöver föra protokoll över styrelsens möten men det kan vara bra för att komma ihåg vad som beslutats.
Planerera vad klubben ska göra
Hur ska klubben tänka när det gäller att planera sitt år? Här samlar vi upplägg för planering av klubbens verksamhet. Strategier för politisk påverkan och mycket annat!
Kommunicera slagkraftigt och effektivt!
Här finns en samlingssida med resurser för kommunikation, bland annat förslag på hur man når ut som klubb genom traditionella och sociala medier samt hur du kan få hjälp av riksföreningen med att nå ut nationellt med dina insatser och satsningar!
Organisera flera och väx
Visst blir världen lite bättre varje gång en till person blir fältbiolog? Ju fler vi är, desto mer kan vi göra! Dessutom får klubben mer pengar! Vi har tips och upplägg för att få in nya medlemmar till klubben och involvera dem i verksamheten! Ibland utlyser riksföreningen tävlingar för att värva nya medlemmar och då ligger infromation om det här!


Naturskyddsföreningen
På nästan alla orter finns en lokal Naturskyddsförening. Som Naturskyddsföreningens ungdomsförning har Fältbiologerna alltid en stadgeenlig styrelseplats, utnyttja det om ni känner er redo.
Naturskyddsföreningen har ofta koll på aktuella miljöfrågor, kontakt med politiker. Genom att bygga upp en bra kontakt med Naturskyddsföreningen har klubben goda möjligheter att få genomslag i den lokala miljöpolitiken.


Studiefrämjandet
Fältbiologerna är en av studiefrämjandets stiftarorganisationer. Ifall klubben behöver en lokal att vara i, hjälp med utskrifter och utskick till potentiella medlemmar eller skulle vilja arrangera en kurs eller studiecirkel så kan du alltid höra av dig till ditt lokal studiefrämjandet-kontor.
Studiefrämjandet kan också stötta klubben med organisationsutvecklingsfrågor, de erbjuder utbildningar till styrelsens ledamöter, revisorer och valberedning samt ledarutvecklingskurser för dem som vill ta på sig ledartröjan för klubbens verksamhet men som inte sitter i styrelsen.