Arrangera aktiviteter
Arrangera aktiviteter
Aktiviteter inom Fältbiologerna kan vara allt från fjällvandringar, filmkvällar, skriva debattartiklar, studiecirkel om odling, kurser om politisk påverkan, pysselkvällar med återbrukat material, skogspromenad och mycket mer. Du kan hitta användbara tips och resurser i många delar av Kunskapsbanken om att arrangera aktiviteter. På den här sidan hittar du en del generella verktyg och tips för aktivitetsplanering, som kan vara användbara för många olika slags aktiviteter.
Planeringsverktyg
Det finns många sätt att planera aktiviteter på. Att exempelvis ordna en utflykt i naturen behöver inte vara mer komplicerat än att gå ut i sin lokala skog, sätta sig på en stubbe och njuta lite av solen. Andra aktiviteter kan vara bra att planera i förväg. Här hittar du några planeringsverktyg som du kan använda. Använd dig av det som är relevant för just det du vill göra!
- Planeringsverktyget VULKAN-TOK! Varje bokstav i “VULKAN-TOK” står för ett steg i planeringen. Det är ett verktyg som funkar för de flesta aktiviteter. Här hittar du verktyget >>
- Checklista för att ordna en helg ute i naturen. Om du vill ordna ett läger eller en aktivitet med övernattning så finns här en checklista för hur man kan planera större aktiviteter >>
Hitta en plats för aktiviteten
Vill du hitta en härlig badsjö, en äng med fina blommor, en rullstolsanpassad fågelskådningsplats eller en härlig vandringsstig i skogen? Eller planerar du ett möte, event eller läger och behöver en lokal?
- På naturkartan.se finns en massa bra info och en sökfunktion där du kan söka fram olika naturområden. På din kommuns eller länsstyrelses hemsidor finns ofta en del tips. Här har vi samlat en del naturområden från tidigare aktiviteter. Fyll gärna på med dina tips!
- Studieförbund och bibliotek kan ofta hjälpa till med möteslokaler. Ibland har kommunen särskilda föreningslokaler. Kanske er skola eller fritidsgård kan hjälpa er? Fältbiologerna har lokaler i Stockholm, Lund och Göteborg. Ibland kan vår fristående moderorganisation Naturskyddsföreningen hjälpa till. Här har vi samlat lokaltips från tidigare aktiviteter. Fyll gärna på!
Hitta deltagare
Om du vill hitta andra unga i ditt närområde som också gillar att vara ute i naturen kan du lägga ut eventet i Fältbiologernas kalender på vår hemsida. Du kan även få hjälp med att göra ett mejlutskick och sprida aktiviteten i våra sociala medier. Ta kontakt med någon av verksamhetsutvecklarna så hjälper vi dig mer än gärna. Skriv till verksamhetsutvecklare@faltbiologerna.se
Om ni är några stycken (vi brukar säga minst tre personer) så kan ni även starta klubb! Då kan ni söka egna pengar som ni bestämmer själva över, ni får en egen sida på vår hemsida med mera.
Utrustning och andra resurser
Ibland kanske du inte har all utrustning du behöver. Men det finns många sätt att gratis eller för en billig peng få låna exempelvis friluftsgrejer eller annat man kan behöva. Fritidsbanken är en organisation som finns på massa ställen i Sverige. Där kan man låna utrustning gratis i 14 dagar. Titta på fritidsbanken.se om det finns någon nära dig. Ibland kan du även hitta friluftsutrustning billigt på loppisar. Eller så kanske en vän eller släkting har något du kan låna? Ibland brukar vi få låna utrustning av lokala kretsar inom Fältbiologernas fristående moderorganisation Naturskyddsföreningen, vi kan hjälpa till att ta reda på det. Fältbiologerna har även en del utrustning du kan låna, och du kan även söka aktivitetsbidrag eller medlemsbidrag för att kunna köpa utrustning. Skriv till verksamhetsutvecklare@faltbiologerna.se så hjälper vi dig.