Fältbiologerna får 2,5 miljoner från skogsbolagsaktier

Pressmeddelande 2 augusti 2021

Mitt i skogsdebatten offentliggör nu Fältbiologerna att de fått 2,5 miljoner kronor i gåva – varav den största delen kommer från aktier i ett skogsbolag. De unga miljökämparna, som dagligen kämpar mot skogsindustrin, lovar att pengarna ska gå till att engagera ännu fler unga för naturen.

 

Fältbiologerna, Sveriges största miljö- och naturorganisation för unga, har nu fått pengar från ett oväntat håll. En anonym välgörare har skänkt 2,5 miljoner kronor – pengar som tidigare till största delen varit investerade i ett stort konventionellt skogsbolag.

 

De senaste åren har Fältbiologerna gjort sig kända för sitt kraftfulla motstånd mot skogsindustrin, där de genom ockupationer och inventeringar räddat flera hotade skogar. Sedan regeringskrisen har de unga miljökämparna starkt kritiserat Centerpartiet för sina krav på skogspolitiken, som man menar hotar både klimatet och den biologiska mångfalden.

 

– Vi är oerhört glada och tacksamma över denna generösa gåva. Allt fler skogsägare och andra får upp ögonen för de stora skogsbolagens hot mot miljön och ställer om till hyggesfritt skogsbruk. Att vår anonyma välgörare gör sig med av med aktier i skogsindustrin och skänker pengarna till ideella skogskämpar visar på medvind i debatten, säger Leo Rudberg, ordförande för Fältbiologerna.

 

Miljörörelsen upplever ett folkligt stöd i skogsdebatten. En ny opinionsmätning från Sifo, gjord på uppdrag av Greenpeace, visar att endast 25,9 procent av svenskarna vill fortsätta med kalhyggen, medan 46,6 procent vill förbjuda dem helt.

 

– Riksdagen måste lyssna på folket och forskningen. Tiden är inne att skydda våra sista naturskogar, införa samisk vetorätt mot skogsskövling i Sápmi och totalförbjuda kalhyggen, säger Leo Rudberg.

 

Gåvan på 2,5 miljoner kronor mestadels från skogsbolagsaktier är rekordstor. Summan motsvarar ungefär 100 procent av Fältbiologernas samlade intäkter ett genomsnittligt år. Exakt vad pengarna ska användas till kommer bestämmas av Fältbiologernas medlemmar på deras riksårsmöte i januari.

 

– Eftersom vi är en gräsrotsrörelse för och av barn och unga är det givetvis våra medlemmar som fattar alla viktiga beslut. Dessa pengar ger oss en utmärkt chans att engagera ännu fler unga ute i naturen och inne i miljödebatten, avslutar Rudberg.

Om Fältbiologerna

Fältbiologerna är Sveriges största natur- och miljöorganisation för unga. Sedan 1947 har organisationen engagerat tusentals barn och unga mellan 6 till 25 år till att uppleva, skydda och kämpa för klimat och natur. www.faltbiologerna.se

Kontakt och ytterligare information:

ordförande för Fältbiologerna på riksnivå
ordforande@faltbiologerna.se

Lisa Forsberg 
Kommunikatör, press
0703870127
kommunikator@faltbiologerna.se

Fältbiologernas karaktär-miljökämpen

Vill du också stötta oss?

1. Bli medlem i Fältbiologerna (helt gratis, 6-25 år) eller tipsa andra om att bli det!

2. Bli stödjare eller skänk ett engångsbelopp

3. Skriv under Skiftets namnlista mot Centerns krav på ökad skövling

4. Sprid och kommentera våra inlägg