Vad är Fältstation Öland?
Vare sig du är en inbiten fågelskådare, har tagit master i botanik eller bara njuter av att vara ute i naturen är Fältstation Öland lägret för dig!
Fältstation Öland är årets häftigaste aktivitet där fältbiologer från hela landet samlas i Grönhögen på Öland för fyra dagar av fågelmorgnar, utomhusaktivteter, nybörjarkurser och härlig gemenskap. Fältstation Öland hålls under Kristi Himmelsfärdshelgen. Det är ett läger där medlemmar tältar, lagar mat utomhus men kan värma oss inne. Fältstation Öland är många medlemmars första aktivitet. Fältbiologerna betalar resan och det finns utrustning att låna.
Vad händer på Fältstation Öland?
Du kommer få uppleva allt från alvarsguidning och besök i vackra naturreservat, till tältning, matlagning på stormkök och häng med inspirerande fältbiologer. Ungdomar från hela landet som är intresserade av naturen träffas och lär varandra om allt mellan himmel och jord.
Under lägret kan du också
- Bada
- Lära sig om ätliga växter
- Undersöka havets liv
- Skåda fåglar & delta i art race
- Mycket annat kul!
Läger för nya och gamla medlemmar
Idéen med lägret är att vi lär oss av varandra! Det betyder att om du aldrig satt upp ett tält eller lagat mat utomhus så hjälps vi åt. Vill du ha en fadder, vara med i ett matlag eller låna utrustning? Vi gör allt för att du som ny ska känna dig välkommen! Under Fältstation Öland finns inga direkta lägerledare, bara en massa härliga medlemmar som håller pass, lekar och andra aktiviteter.
Har du något du vill dela med dig av är du hjärtligt välkommen att hålla ett eget pass! Kanske är du grym på att skriva låtar och vill lära andra, eller kanske kan du rabbla himlens stjärntecken i sömnen?
Lägerarrangörerna
Lägret arrangeras av Fältstation Öland-kommittéen. De brukar vara ca 3-4 personer. Arrangörerna väljs av riksstyrelsen.
Ölandskommittén är de som ser till att alla kan åka på lägret. De bokar lokalen, ser till att alla får tälta på platsen och håller koll på anmälningar. Under Fältstation Öland är det kommittén som ansvarar för schemat men det är vi som kommer som kan vara med och fylla det!
Så här går ett läger till
Kostnad och anmälan
Fältstation Öland i sig är gratis men du får själv ansvara för och bekosta din mat. Riksföreningen brukar erbjuda resersättning för resa. Det bästa och enklaste är att klubben på din ort arrangerar gemensam resa. Glöm inte att klubben kan söka aktivtetsbidrag för att bekosta resan.
Tillhör din klubb distriktet Stockholm-Uppland-Gotland brukar distriktet anordna resor med kontrabuss. I kalendern brukar finnas info om distriktets reseplaner.
Anmälan brukar komma ut i mars-april (beroende på när Kristihimmelsfärd är).
Tält och utrustning
Du behöver absolut inte skaffa dig en massa dyr utrustning bara för att följa med till Öland, alla ska kunna delta. Det finns stormkök, sovsäckar och sovplats i tält om du behöver.
Fältstation Öland passar bra även för dig som inte är så van vid att vara ute i naturen på egen hand. Vi gör allting tillsammans och en skulle också kunna beskriva det som vildmarksliv light; vi sover i tält, men det finns rinnande vatten, toalett och möjlighet att samlas inomhus.
Aktiviteter
Varje dag är det flera utflykter som man får välja att åka på. Det anordnas dessutom aktiviteter på plats i Grönhögen. Vi besöker fina naturområden på Öland, lär oss om växter, provar på fågelskådning, har lekar och tävlingar.
Det detaljerade schemat presenteras på plats dag för dag.
För vem är lägret?
ALLA våra medlemmar! Vi tror att de som kommer trivas bäst är barn från tolvårsåldern och uppåt, då man behöver ta eget ansvar för att laga mat på stormkök och tälta själv.
Vuxenfritt läger
Vi är en ungdomsorgansiation, vilket betyder att våra läger är vuxenfria (även om regler är till för att brytas). Är du ny, har ett specialbehov eller vill ha extra stöd under lägret? Prata då med årets Ölandskommitté så kan de ta fram en perfekt lösning för dig!
Tillgänglighet
På Öland sover vi i tält och det finns tyvärr ingen möjlighet att sova inne. Har du problem att sova i tält av medicinska skäl så får du gärna höra av dig till Fältbiologernas verksamhetsutvecklare eller skriva det i anmälningsformuläret så kommer vi att kontakt med dig och försöker lösa det.
Även om vissa utflykter kan vara i ojämn terräng så är många utflykter till områden som är rullstolsanpassade eller med jämnare terräng. Huset saknar dock rullstolsanpassad toalett och vägen till entrén är grusad.
Har du frågor om tillgänglighet och anpassningar så kan du höra av dig till fältbiologernas verksamhetsutvecklare.
If you need information in english please send an email to verksamhetsutvecklare@faltbiologerna.se.
Vill du hjälpa till med att vara minibusschaufför eller hålla ett pass under lägret? Eller har du en fråga om Fältstation Öland?
faltstation@faltbiologerna.se Maila arrangörerna