Fältbiologer brukar en åker

Jordbruk

Vad vi tycker om jordbruk

Jordbruket kommer alltid att påverka landskapet och miljön. Fältbiologerna anser att val av jordbruksmetoder måste ta hänsyn till att inte förstöra naturliga kretslopp och urholka möjligheter för framtida generationers försörjning. Vi erkänner konflikten mellan långsiktigt hållbara jordbruksmetoder och hög avkastning kortsiktigt.

 

Vi menar därför att kompromisser är nödvändiga för den kortsiktiga livsmedelssäkerheten, men att målet om långsiktig hållbarhet måste kvarstå. Däremot är det svårt för jordbrukare att ta initiativ till nödvändiga förändringar i ett samhälle som sätter de ekonomiska värdena i första rummet, och där det finns både lagstiftning och ekonomiska styrmedel som hindrar övergången till hållbara alternativ.

 

Dagens industriella jordbruk får stora negativa konsekvenser för både människa och miljö. Minskad biologisk mångfald, utsläpp av växthusgaser, övergödning och försurning är bara några exempel på detta. Ytterligare problem är matsvinnet samt den orättvisa fördelningen av jordbruksmark globalt och färdiga livsmedel.

 

Jordbruksfrågorna måste sättas högre upp på den politiska agendan och statusen för jordbrukare måste höjas. Fältbiologerna vill se ett framtida jordbruk som grundas på respekt för människor, djur och natur.

 

För att lyckas med detta krävs genomgripande förändringar av dagens jordbrukssystem. Flera negativa trender, såsom sammanslagningen av mindre jordbruk till allt större enheter samt utbredningen av industrier, köpcentra och bostadsområden på bördig jordbruksmark, behöver brytas. Ett hållbart jordbruk som sker i enlighet med ekologiska principer kan bekämpa såväl hunger som massutdöendet av arter och klimatförändringen.

 

 

Vägen till miljövänligt jordbruk

 

För att uppfylla de krav vi ställer på jordbruket krävs en genomgripande omställning. Flera alternativa odlingssystem kan anses hållbara, men endast ekologisk odling har ett välfungerande, opartiskt certifieringssystem som garanterar att jordbruket verkligen följer principerna om t.ex. naturlig gödsel och frihet från bekämpningsmedel.

 

Därför uppmanar Fältbiologerna till kraftfulla styrmedel som ställer om jordbruket i ekologisk riktning, exempelvis genom att EU:s och Sveriges stora subventioner av jordbruket endast ska gå till ekologiskt jordbruk och jordbruk som ställs om för att bli ekologiskt. Denna omställning måste få genomslag i livsmedelsstrategier på både nationell, regional och lokal nivå. Enskilda kommuner och regioner måste alltid tillåtas gå före om de vill driva mer långtgående krav.

 

• Det ska vara enkelt för konsumenter att göra informerade val om produkters klimatpåverkan. Därför bör alla matvaror ha en klimatmärkning som visar produktens totala klimatpåverkan.

 

• Närproducerade livsmedel som är framtagna utifrån ekologiska principer ska vara normen inom offentlig sektor.

 

• Offentlig upphandling och EU:s jordbrukssubventioner bör användas som verktyg för att främja miljövänlig mat och minskad köttkonsumtion.

 

• Sveriges livsmedelsstrategi och EU:s jordbrukssubventioner ska riktas mot att gynna ett småskaligt jordbruk som är oberoende av fossila insatsmedel och besprutning.

Fältbiologernas jordbrukspolitiska program

Läs mer om vad vi tycker om jordbruk i vårt jordbrukspolitiska program.

Tobias Larsson

Fältbiologernas jordbruksspolitiska talesperson

tobias.larsson@faltbiologerna.se

Vill du ingå i en grupp frivilliga ideellt engagerade medlemmar som arbetar tillsammans med talespersonen för att bevaka och påverka beslut om jordbrukets förutsättningar och omställningsarbetet. Kontakta Tobias direkt!

 

Ge en gåva för ett hållbart jordbruk

En gåva betyder mycket för att vi ska kunna fortsätta med vårt arbete med jordbruksfrågorna.

Engagera dig för ett hållbart jordbruk!