Stor nordisk klimatsrejk 1 februari!

På fredag når klimatstrejkerna – inspirerade av Greta Thunbergs skolstrejk – nya höjder. En stor nordisk klimatstrejk anordnas, där 50 orter över hela Norden tillsammans strejkar för en radikal klimatpolitik.

 

Varje fredag klimatstrejkar Greta Thunberg och tiotusentals andra aktivister världen över för klimatet. Fältbiologerna har tillsammans med ett par privatpersoner tagit initiativ till en särskilt stor klimatstrejk i Norden nu på fredag 1 februari. Cirka 50 orter i Sverige, Danmark, Finland, Norge, Färöarna och Grönland strejkar för en radikal klimatpolitik som följer Parisavtalets 1,5-gradersmål.

 

– Politiker och företag måste ta klimatet och ungas röster på allvar. Det är vi unga som drabbas av klimathotets konsekvenser. När makthavarna inte lyssnar tar vi därför makten i våra egna händer och strejkar i protest, säger Lovisa Roos, ordförande för Fältbiologerna.

 

Strejkerna arrangeras av lokala aktivister och initiativet med en nordisk klimatstrejk har stöd av Greta Thunberg. Hon har fått internationell uppmärksamhet för sin aktivism, som utöver klimatstrejken vid Riksdagen varje fredag även ägt rum i bland annat toppmöten i Katowice och Davos. Klimatstrejken har spridit sig till totalt 270 orter i 30 länder. Förra veckan klimatstrejkade över 70 000 barn och vuxna i Belgien, med inspiration från Thunberg.

 

– Klimatpolitiken måste radikaliseras. Idag lever vi svenskar och nordbor som om vi hade fyra jordklot. Vår historiska rikedom bygger på förstörelsen av andras miljö. Därför måste Sverige och Norden gå i spetsen för en klimatpolitik som förenar hållbarhet med klimaträttvisa, säger Leo Rudberg, vice ordförande för Fältbiologerna.

 

Mer information samt lista på tider och orter för klimatstrejken på fredag hittas på Facebook-eventet Nordic Climate Strike: https://www.facebook.com/events/2049897715097738/

Om Fältbiologerna

Fältbiologerna är Sveriges största natur- och miljöorganisation för unga. Sedan 1947 har organisationen engagerat tusentals barn och unga mellan 6 till 25 år till att uppleva, skydda och kämpa för klimat och natur.

 

För ytterligare information:

Ordforande@faltbiologerna.se

Kommunikator@faltbiologerna.se