Reda att stärka Fältbiologernas påverkansarbete

Ordföranden får fortsatt förtroende

8 februari 2024

Under Fältbiologernas riksårsmöte i början av januari är det nu bestämt vilka som är valda till förtroendeposter. Här har tidigare års ordförande Tobias Larsson och vice ordförande Regan McEnroe fått fortsatt förtroende av föreningen att återuppta sina uppdrag.

 

Tobias Larsson har en gedigen bakgrund i Fältbiologerna, med allt från redaktionsarbete till klubbordförande, kassör för riksföreningen och till sist – ordförande. Vid sidan av ordförandeskapet pluggar Tobias ekosystemteknik.

 

Regan McEnroe har varit medlem lika länge som Tobias, och har lång erfarenhet av distrikts- och riksstyrelse. Förutom att vara vice ordförande pluggar Regan också till marinbiolog. 

Hur känns det att bli omvalda?

 

Tobias: Jag ser allvarligt på att få föreningens förtroende ett år till. Vi har under föregående år påbörjat många omvälvande förändringar för Fältbiologerna och jag ser fram emot att förankra i föreningen och fullfölja arbetet. 

 

Regan: Liksom Tobias tar jag inte lätt på uppdraget som vice ordförande och att få hjälpa leda föreningen. Det är en ära att vara omvald och jag ser så mycket fram emot arbetet vi har framför oss!

 

 

Ni har ju redan arbetat tillsammans i ett helt år nu. Hur skulle ni beskriva varandra?

 

Tobias: Ingen har så bra idéer som Regan. Hon kan verkligen se ta sig an ett stort komplicerat problem och reda ut var vi ska börja och hur det ska sluta.

 

Regan: Föreningen hade knappast överlevt utan någon som Tobias som ordförande! Han har stenkoll på både miljön och miljöpolitiken, och allting som krävs för att driva en förening. Mega-nörd helt enkelt men på det bästa sättet.

 

 

Vad ser ni fram emot 2024?

 

Tobias: Jag ser fram emot att bygga Fältbiologernas påverkansarbete starkare än på flera år. Våra sakpolitiska utskott och talespersoner i styrelsen kommer att ge oss bättre förutsättningar att finnas inne i maktens korridorer och mobilisera för verklig förändring.

 

Regan: EU-kampanj, EU-kampanj, EU-kampanj! Kampanjen med fokus på fiske ger oss inte bara möjligheter att utveckla medlemmarnas kunskaper och intresse för det marina, men också att utveckla och stärka vårt påverkansarbete.

 

 

Ni båda förekommer ofta på Fältbiologernas kansli i centrala Stockholm. Men vad är ert naturliga habitat?

 

Tobias: Jag vill säga bland sandkullarna på drakamöllan med fjärilshåv och en termos kaffe.

 

Regan: Ute i snorkallt vatten i alldeles för stora vadarstövlar som släpper in precis allt kallt vatten medan jag och andra studenter är ute och samlar vattenprover. Tro det eller ej – jag tycker om detta.

 

 

Hur kommer det sig att ni vill fortsätta ert uppdrag?

 

Tobias: Fältbiologerna kan vara så mycket mer än vad vi är idag. Vi kan vara rörelsen som kommer med lösningarna och i grunden omformar hur Sverige agerar i miljö- och klimatfrågorna. Genom att ge unga verktygen både i naturen och politiken kan vi vara ledande och skapa framtidens ledare för ett hållbart samhälle.

 

Regan: Jag håller helt med. Med vår förankring i vetenskapen är vi de bäst lämpliga för att inte bara kräva omställning, men att vägleda och förankra den. Jag hoppas kunna leda Fältbiologerna i den riktningen, och se hur vår naturkänsla och naturkunskap leder till att vi skyddar naturen.

 

 

Vad är det första som ni skulle göra som miljöminister?

 

Tobias: Jag skulle göra en klimathandlingsplan som redovisar utsläppsminskningarna.

 

Regan: Avgå. I alla fall så länge vi lever utan Miljödepartementet, och i stället ser att livsviktiga miljöfrågor ska skötas av Klimat- och näringslivsdepartementet. Som Naturskyddsföreningens före detta ordförande Johanna Sandahl en gång sa, “Inget näringsliv på en död planet!”

 

 

Ni har båda varit medlemmar sedan 2016, nästan 10 år. Vad är det bästa med Fältbiologerna?

 

Tobias: Det bästa med Fältbiologerna är de upplevelser man bara kan få med just Fältbiologer. Att vara ute och lyssna på grodor kalla majnätter, sparka sönder ruderatmarker under fotbollsmatcher för vildbinas skull eller sitta i otaliga timmar och diskutera cykelinfrastrukturen i kommunen.

 

Regan: Det som är så unikt och så fantastiskt med vår förening är att allting med oss – från vårt påverkansarbete, till våra största läger, till den gemenskapen vi har – har sin grund i vår kärlek för och våra kunskaper om naturen!

 

Ordförande och riksstyrelsen

Ordförande väljs en gång om året och har som uppgift att driva förening framåt tillsammans med andra ledamöter i riksstyrelsen. Ordförande och vice ordförande väljs under Fältbiologernas riksårsmöte som i år hölls i Västerås 3-7 januari.

 

Förutom ordförande Tobias Larsson och vice ordförande Regan McEnroe består Fältbiologernas riksstyrelse 2024 av Nora Sverredal, Nadja Karlsson, Linus Wirén, Vilho Pitkänen, Javad Naseri, Liv Olausson, Ty Lotz och  Olga Eskilsson. 

 

Här kan du läsa mer om riksstyrelsen

 

Här kan du läsa mer om hur Fältbiologerna är organiserade

Fältbiologernas logotyp

Om Fältbiologerna

Fältbiologerna är Sveriges största natur- och miljöorganisation för unga och ungdomsorganisation till Naturskyddsföreningen. Sedan 1947 har organisationen engagerat tusentals barn och unga mellan 6 till 25 år till att uppleva, skydda och kämpa för klimat och natur.