Fastkedjade i Norge

Pressmeddelande: Fältbiologer kedjar fast sig

Svenska fältbiologer är på plats vid Førdefjorden i Norge där Nordic mining fått tillåtelse av norska staten att dumpa 250 miljoner ton gruvavfall. Under eftermiddagen idag, 18 februari, kommer de att kedja fast sig provborrningsmaskinen.
– Det skulle innebära stor katastrof för livet i fjorden. Tillsammans med Natur og Ungdom kämpar vi för en frisk fjord, säger fältbiologaktivist Matilda Lannebo, 19 år, som är på plats i Norge.

 

Vår norska systerorganisation Natur og ungdom, har i två veckors tid genomfört en aktion där de kedjar fast sig i maskinerna för att hindra maskinerna från att provborra. Att dumpa det giftiga gruvavfallet i fjorden skulle innebära stor katastrof för fiskarna och den biologiska mångfalden i fjorden. Forskare varnar för att detta kommer göra delar av fjorden död i minst 50 år.
– Det är viktigt att vi står enade i kampen mot denna sjödeponi som vore en enorm katastrof för miljön, säger Matilda Lannebo.

 

Varje dag sitter nya aktivister fastkedjade för att hindra maskinerna att komma fram.
– Poliser kommer oftast efter några timmar och arresterar aktivisterna och ger böter på 10 000 norska kronor. Trots att de flesta aktivister är ungdomar som studerar eller har väldigt låg inkomst så tvekar vi inte att kedja fast oss, säger Sigrid Magnusdotter, 20 år, styrelseledamot i Fältbiologernas riksstyrelse som också är på plats.

 

– En bot på 10 000 norska kronor är inget i jämförelse med vad vi går miste om när gruvan kommer i bruk. Exploateringen av gruvor i Norden är ett stort hot mot vår miljö, fortsätter Sigrid Magnusdotter.

 

Det är på naturens och urbefolkningens bekostnad får företagen tillåtelse att prospektera och ödelägga marker som hade kunnat blomstra och myllra i hundratals kanske tusentals generationer framåt.
– Det är viktigt för oss unga att solidariskt ställa upp på naturens sida i kampen mot de stora och många gånger multinationella prospekteringsföretag som önskar ödelägga många unika platser i norden, säger Minou Moon ordförande i Fältbiologerna.

 

Miljörörelsen åt tårta på flera håll i landet när beslutet från regeringen kom angående att Ojnareskogen skulle skyddas som Natura2000-område. Vi väntar fortfarande på liknande besked rörande gruvor i Kallak och Rönnbäck. Vi ser också gärna ett aktivt ställningstagande att rädda Vättern från gruvprojektet i Norra Kärr, Gränna.

  • Sigrid Magnusdotter kedjar fast sig i norge
  • Sigrid och Matilda i Norge med Fältbiologernas banderoll

Ytterligare information

För mer bilder på aktionen i Førdefjorden kolla sociala medier med hashtag #jeglenkermeg och #lafjordenleve

Kontakt: 

Sigrid Magnusdotter, styrelseledamot Fältbiologerna (på plats)
sigirid.magnusdotter@faltbiologerna.se

Minou Moon, ordförande Fältbiologerna
minou.moon@faltbiologerna.se

Om Fältbiologerna

Fältbiologerna är Sveriges största natur- och miljöorganisation för unga. Sedan 1947 har organisationen engagerat tusentals barn och unga mellan 6 till 25 år till att uppleva, skydda och kämpa för klimat och natur.