”Nu måste regeringen stoppa Preem”

Pressmeddelande 15 juni 2020

Idag kom mark- och miljööverdomstolens yttrande om Preems planer på att bygga ut sitt oljeraffinaderi. Sveriges största miljöorganisation för unga Fältbiologerna kräver nu att regeringen ska stoppa utbyggnaden, som de menar annars vore ett “svek mot världens barn och unga”.

 

Efter flera års tvister kom idag mark- och miljööverdomstolens yttrande i frågan om oljebolaget Preem ska få bygga ut sitt oljeraffinaderi utanför Lysekil. Domstolen menar att inga juridiska skäl hindrar expansionen. Detta trots att världsledande klimatforskare som Johan Rockström och Kevin Anderson påpekat att en utbyggnad strider mot Sveriges klimatmål och Parisavtalet.

 

– Om Sveriges lagar inte är tillräckligt tydliga med att livsfarliga expansioner av oljeindustrin är olagliga är det fel på lagarna, säger Tove Lönneborg, ordförande i Fältbiologerna. Som tur är har regeringen nu en sista chans att stoppa utbyggnaden.

 

Ärendet går nu över till regeringen, som ska fatta det slutgiltiga beslutet. I denna process kan regeringen ta hänsyn till fler faktorer än domstolen.

 

– Regeringen har lovat att lyssna på oss unga. Att godkänna Preems utbyggnad vore att offra vår framtid. Vi förutsätter att Löfven nu håller sina löften till både Sveriges unga och det internationella samfundet och stoppar Preems utbyggnad. Allt annat vore ett svek mot världens barn och unga, avslutar Tove Lönneborg.

 

Under våren har Fältbiologerna och många andra miljöorganisationer mobiliserat för att stoppa utbyggaden. Miljöorganisationernas arbete mot Preem kommer nu fortsätta.

EN karikatyr av Stefan Löfven förgrund samt vänsterpartiets talesperson i bakgrunden Jonas Sjöstedt

Om Fältbiologerna

 

Fältbiologerna är Sveriges största natur- och miljöorganisation för unga. Sedan 1947 har organisationen engagerat tusentals barn och unga mellan 6 till 25 år till att uppleva, skydda och kämpa för klimat och natur.

 

För ytterligare information:

Ordforande@faltbiologerna.se