Här är Fältbiologernas nya ordföranden
Sveriges största natur-och miljöorganisation Fältbiologerna för barn och unga har två nya ordföranden – Ylva Lidén och Signe Propst. De tar över från Lovisa Roos och Leo Rudberg som lämnade uppdraget i början av året.
De har båda länge varit engagerade för natur och klimat och har lång historia inom Fältbiologerna.
Ordförande väljs en gång om året och har som uppgift att driva förening framåt tillsammans med andra ledamöter i riksstyrelsen. De röstadas fram under Fältbiologernas riksårsmöte som i år hölls digitalt på grund av pandemin. De ser fram emot att leda och utveckla föreningen och såklart – att få träffa medlemmar!
Hur känns det att bli ordförande?
Signe: Hedrande och skoj! Ser fram emot att få arbeta för föreningen ihop med min ordförandekamrat och övriga riksstyrelseledamöter!
Ylva: Roligt och spännande! Det känns förträffligt att ha medlemmarnas förtroende att driva och utveckla Fältbiologerna hela det här året.
Hur känns det att bli ordförande tillsammans?
Signe: Väldigt roligt och tryggt – Ylva fenomenal på allehanda vis, och har stenkoll på viktiga saker som ekonomi och avtal 🙂
Ylva: Toppenbra! Signe är otroligt kompetent på många sätt och har sakkunskaper i och intresse för sakfrågor såsom skog och jordbruk – vi kompletterar varandra fint.
Vad har ni för bakgrund inom Fältbiologerna?
Signe: Det senaste året har jag suttit som ledamot i riksstyrelsen. Innan dess blev det två år i SUG-distriktets styrelse (först som sekreterare, sedan som ordförande), något som i sin tur efterföljde ett år som RÅM-kommitté. Därutöver och däremellan har jag gjort lite allt möjligt, suttit i klubbstyrelse, varit klubb-valberedare och aktiv i klimatnätverket och skogsnätverket. Viktigast av allt har dock varit engagemang i de lokala klubbarna där jag bott, något som gett mig mycket skoj, kunskaper, vänner och gemenskap 🙂
Ylva: Nu senast kommer jag från tre år i riksstyrelsen som styrelseledamot och kassör. I styrelsen har jag gjort lite allt möjligt men i huvudsak fokuserat på ekonomiska och organisatoriska frågor. Innan åren i riksstyrelsen har jag startat och drivit klubb, suttit ett år i styrelsen för SUG-distriktet och varit med i Ölands-kommittén som arrangerar Fältstation Öland. Utöver formella uppdrag har jag såklart även deltagit på massor av aktiviteter, där fjällvandring i Dalarna är en av favoriterna. 🙂
När blev ni engagerade för klimat och natur?
Signe: Har alltid tyckt om att vara ute i naturen och upprörts över lokal miljöförstöring (kalavverkningar, sop-dumpning m.m.) och intresserat mig för miljö-relataterade nyheter, men det var först i högstadiet som jag började genomdriva mer konkreta förändringar i min och min familjs konsumtionsmönster. Det politiska engagemanget tog vid under sommaren mellan grundskolan och gymnasiet, då jag bland annat var på min första Fältbiolog-aktivitet och gick med i Grön Ungdom.
Ylva: Jag har sedan jag var liten tyckt om att vara utomhus: allt från paddling och skidåkning till att plocka svamp och fågelskåda. Sen blev jag medveten om dagens miljöproblem och ville lära mig mer. I slutet av högstadiet deltog jag i min första aktivitet med Fältbiologerna och på den vägen är det!
Vad ser ni fram emot mest detta år?
Signe: Att få driva föreningen framåt, stötta klubbar, träffa medlemmar och få och lägga mer tid på mina politiska hjärtefrågor (framförallt skogsbruk) 🙂
Ylva: Leda och utveckla föreningen, träffa medlemmar och testa på massor av nya grejer.
Vilka förbättringsområden vill du satsa på för Fältbiologerna?
Signe: Interna arbetssätt och sättet vi organiserar oss på.
Ylva: Organisering och sätt att nå ut till och engagera vår målgrupp under 20 år.
Vad är det bästa med Fältbiologerna?
Signe: Att det är en gemenskap där en kan vara fältbiolog ute i naturen & inne i miljödebatten tillsammans med fina förenings-kamrater, samtidigt som andra typer av aktiviteter som pulkaåkning, syjuntor och filmkvällar också är vanliga och mycket uppskattade inslag i vårt kalendarium 🙂
Ylva: Fältbiologerna är den perfekta kombinationen mellan att vara ute i och uppleva naturen och att kämpa för den politiskt. Upplevelserna skapar förståelse och intresse för natur och miljö, vilket är nödvändigt för att kunna organisera och engagera för påverkan!
Om Fältbiologerna
Fältbiologerna är Sveriges största natur- och miljöorganisation för unga. Sedan 1947 har organisationen engagerat tusentals barn och unga mellan 6 till 25 år till att uppleva, skydda och kämpa för klimat och natur.
För ytterligare information:
Kommunikatör
Lisa Forsberg, press
070- 387 01 27
kommunikator@faltbiologerna.se
Läs mer om ordföranden, riksstyrelsen och se kontaktuppgifter
Riksstyrelsen