“Kallakbeslutet hot mot en hållbar framtid”

Pressmeddelande 2022-03-23

Igår 22 mars gav regeringen tillstånd till gruva i Kallak (Gállok). De unga miljöaktivisterna i Fältbiologerna är starkt kritiska mot gårdagens beslut, som man kallar “omintetgörande av miljölöften och ett svek mot samers rättigheter”.

 

Regeringen meddelade igår att man godkänner gruvbolagen Beowulfs planer på att öppna en ny gruva i Kallak i Jokkmokk. Fältbiologerna, Sveriges största miljöorganisation för unga, är djupt kritiska till beslutet.

 

– Gruvbrytning förstör ovärderlig natur och orsakar enorma utsläpp av växthusgaser och gifter. Dagens beslut bryter mot samers mänskliga rättigheter, då gruvorna planeras utan samebyarnas samtycke och försvårar deras grundlagsskyddade möjligheter till renskötsel. Som barn och unga blir vi upprörda över att se hur gruvbolagens vinster går före vår egen framtid. Det är en katastrof, säger Signe Propst, ordförande för Fältbiologerna.

 

I flera år har Fältbiologerna, samebyar och många andra miljöorganisationer protesterat tillsammans mot planerna på att öppna gruvor i Sápmi. Demonstrationer med hundratals deltagare har hållits i Stockholm. I Kallak har också flera protestläger ordnats, där aktivister blockerade vägen in till området. Nu spår Fältbiologerna att kampen kommer trappas upp.

 

– Klimatkrisen, artdöden och miljöförstöringen är existentiella hot. Minskad produktion, återvinning och cirkulär ekonomi är vad vi behöver, inte en ökad tillväxt. Denna gruva skulle dessutom rikta in sig på en typ av järnmalmsprodukt som inte bäst tillhandahålls av en storskalig exploatering i närheten av ett världsarv (Laponia). En gruva i Gállok är inte förenligt med målen för en hållbar framtid, avslutar Signe.

Fältbiologernas karaktär-miljökämpen

Engagera dig mot beslutet

En demonstration kommer att hållas på söndag 27 mars kl 13-14 utanför Socialdemokraternas hus på Sveavägen 68 i Stockholm. Demonstrationen arrangeras av den unga miljörörelsen.

Om Fältbiologerna

Fältbiologerna är Sveriges största natur- och miljöorganisation för unga. Sedan 1947 har organisationen engagerat tusentals barn och unga mellan 6 till 25 år till att uppleva, skydda och kämpa för klimat och natur. www.faltbiologerna.se