Fältbiologerna antar nytt antikapitalistiskt program för miljörättvisa

Sveriges största natur- och miljöorganisation för unga har antagit ett helt nytt program för miljörättvisa. Under riksårsmötet bestämdes att Fältbiologerna ska arbeta för omfattande ekonomisk omfördelning, avkolonisering av Sápmi och nedmontering av patriarkatet.

 

Fältbiologerna avslutade förra veckan sitt riksårsmöte, som ägde rum digitalt för första gången i det 73-åriga ungdomsförbundets historia. Under årsmötet beslutades om ett helt nytt politiskt program för miljö- och klimaträttvisa. Fältbiologerna kräver nu ett omfattande ekonomisk omfördelning och ökat demokratiskt inflytande över ekonomin. Dessutom förespråkar föreningen ett antikolonialt överlämande av makt till Sápmi och andra koloniserade urfolk samt en nedmontering av giftiga patriarkala strukturer som nödvändigt i klimatomställningen. Föreningen valde också två nya ordföranden: Leo Rudberg och Lovisa Roos.

 

– Fältbiologerna tar kampen för en levande planet, från gatans demonstrationer till maktens korridorer. Vi står i solidaritet med alla världens urfolk som drabbas värst av klimatkrisen och ekologiska katastrofer. För att klimatomställningen ska fungera måste den ske på ett antirasistiskt, antipatriarkalt och ekonomiskt rättvist sätt. Idag prioriterar makthavarnas tillväxtideologi rikas lyxkonsumtion över civilisationens överlevnad. Därför krävs radikal ändring av samhällssystemen, säger Leo Rudberg.

 

Leo Rudberg har tidigare varit engagerad i Fältbiologernas lyckade kamper för att rädda Ojnareskogen och Råstasjön och stoppa Preems oljeutbyggnad i Lysekil. Nu blir han ordförande med externt ansvar, tillsammans med Lovisa Roos som fortsätter som ordförande med internt ansvar. Roos sitter även i styrelserna för Studiefrämjandet och LSU.

 

– Jag är väldigt glad att ha fått förnyat förtroende som ordförande att leda Fältbiologerna i år. Vi vet att hoten mot klimatet och den biologiska mångfalden hänger ihop. Därför är Fältbiologerna också ute i naturen, med allt från fågelutflykter till skogsinventeringar. Genom folkbildning får vi kunskaper och verktyg att påverka politiken. I år kommer vi fokusera särskilt på frågan om att stoppa artdöden, både genom aktivism och praktiskt naturvårdsarbete, säger Lovisa Roos.

 

Under riksårsmötet RÅM valdes också nya förtroendevalda till riksstyrelse, revisorer, Ölandskommittén, RÅM-kommittén, valberedning, sociala medier-grupp och redaktionen.

Om Fältbiologerna

Fältbiologerna är Sveriges största natur- och miljöorganisation för unga. Sedan 1947 har organisationen engagerat tusentals barn och unga mellan 6 till 25 år till att uppleva, skydda och kämpa för klimat och natur.

 

För ytterligare information:

Leo Rudberg, Lovisa Roos

ordforande@faltbiologerna.se

 

Kommunikatör
Lisa Forsberg, press
070- 387 01 27
kommunikator@faltbiologerna.se

Fältbiologernas karaktärer grafisk profil

Läs mer om ordföranden, riksstyrelsen och se kontaktuppgifter

Riksstyrelsen