Klubbens verksamhet

VAD ÄR VERKSAMHETEN?

Klubben är grundad för ett syfte. Inom Fältbiologerna kan det vara att jobba för naturintresset, påverka i miljöpolitiken eller variant som innefattar de båda. Vad klubben planerar och gör ska alltså i grund och botten förstärka och gynna det syfte som ni ställt upp för klubben i era stadgar.

 

Det kan låta självklart men det glöms lätt bort, saker blir till rutin eller tradition. Genom att fokusera på syftet och hela tiden utvärdera ifall er verksamhet är kopplat till ändamålet och leder till önskade resultat har ni ett sätt att vet hur ni på bästa sätt diskuterar frågor i styrelsen.

Att sätta mål och följa upp!

Här har vi lagt ett verktyg som klubbens styrelse kan använda och utgå ifrån när ni planerar verksamheteten.

Uppsala klubben spexar på KÅM vatten

MEDLEMSMÖTEN

Ta er tiden att en gång i månaden bjuda in alla medlemmar till ett medlemsmöte. Under medlemsmöten är det styrelsens uppgift att tala med föreningens medlemmar. Här får du reda på vad medlemmarna tycker är viktigt och har för kompetenser. Genom att lära känna era medlemmar blir det lättare att tillsätta arbetsgrupper utanför styrelsen och få till mer verksamhet. Samla information och delegera uppgifter är alltid medlemsmötets största syfte för styrelsen.

 

Utgå alltid ifrån en dagordning och gör det tydligt för de som ska komma vad som ska diskuteras, sätt helt enkelt ett tema för mötet! För att locka fler något trevligt efteråt såsom att kolla på film, spela sällskapsspel eller bjuda in någon spännande gäst.

AKTIVITETER

Aktiviteter är roligt och trevligt, det är en väg att bygga gemenskap och ge energi till klubben. Många gånger är det aktiviteterna som är det första en medlem kommer till klubben för, se därför till att ni har tänkt ut saker som personer som blir intresserade kan jobba tillsammans med efter aktiviteten!

 

Om du vill ordna ett läger eller en aktivitet med övernattning så finns här en checklista för hur man kan planera större aktiviteter >>

 

Aktivitetstips

Leta vårtecken

Hand som rör en vit svamp i skogen

Artbingo

Händer rensar svamp -vanva

Anordna ett svamprally

En hög med kläder med grå bakgrund

Ordna en klädbytardag

Så skriver du en motion till riksårsmötet

Händer som kontrollererar uppgifter. Bild från Canva

Bli klubbrevisor

MER OM KLUBBVERKSAMHETEN

hexagon icon

Projekt och kampanjer

chevron icon chevron icon

Vill ni att klubben ska driva något större som är tidsbegränsat? Det kan vara att restaurera ett naturområde , ta fram ett förslag på nya cykelvägar i kommunen eller ta miljöprover i en närliggande sjö. Detta kan göras bäst i projektform! Alltså ett sätt att arbeta där en viss grupp har avsatta resurser att utföra!

Projektet är helt enkelt ett samlat gäng större aktiviteter som utförs av en grupp mot ett gemensamt mål. Det kan vara klokt att låta en grupp av blandade nya och erfarna medlemmar jobba tillsammans i projekt/kampanjgruppen för att utveckla folk till att bli starkare ledare. Många projekt kan finansieras genom externa bidrag, det är viktigt att inte låta större projekt få leva sitt eget liv. Projekt är platser där bidragsgivares och klubbens egna intressen möts, men klubben ska hålla i rodret.

hexagon icon

Arbete

chevron icon chevron icon

Det löpande arbetet i klubben med de politiska sakfrågorna, aktivitetsplaneringen, utbildningarna och kommunikationen är något av det viktigaste en klubb kan ha. Det är därför viktigt att klubbens styrelse bygger strukturer så att medlemmar utanför styrelsens som kan bidra till de olika delarna i arbetet. Målbilden är att styrelsen ska bli ett övervakande organ som delar ut resurser för att få saker att hända. Sitter man på pengarna sitter man på makten!

Kom ihåg att ha koll på vilka som gör vilket arbete och följa upp detta är ett jobb i sig! För att övertyga folk att göra arbete kan det hjälpa att stegvis utmana en viss medlem med mer ansvar och uppmaningar.

Uppmana medlemmar att bli en del av verksamheten!

hexagon icon

Studiecirklar

chevron icon chevron icon

Behöver klubben lära sig något för att hantera ett problem lokalt miljöproblem eller finns det något särskilt klubbens medlemmar är extra nyfikna på? Skapa då en studiecirkel! En studiecirkel kräver att ni är en grupp som bestämmer hur ofta ni ska träffas och gör en del saker tillsammans. Detta kräver en studieplan, turligt nog har Fältbiologerna ett färdigt gäng studieplaner med tillhörande böcker som kan vara till hjälp!