Tips för aktiviteter i naturen

Tips för aktiviteter i naturen

Att ordna en utflykt i naturen behöver inte vara mer komplicerat än att gå ut i sin lokala skog, sätta sig på en stubbe och njuta lite av solen. I Sverige har vi allemansrätt vilket innebär att vi har stor frihet att röra oss i naturen. Men hur vet man vad man får göra och inte? Vad ska man tänka på om man vill laga mat i det fria? Här finns några allmänna tips och tricks för utflykter i naturen!

hexagon icon

Allemansrätten

chevron icon chevron icon

Allemansrätten innebär att alla har rätt att vistas i naturen så länge man inte stör eller förstör. Det är faktiskt en grundlagsskyddad rättighet! Den innebär bland annat att du får plocka de flesta bär, växter och svampar, vandra, cykla, åka skidor och mycket mer. Du får däremot inte skräpa ner, plocka fridlysta växter, skada träd eller odlingar eller gå in på någons tomt. Vissa platser såsom naturreservat har även särskilda regler eftersom det kanske finns någon särskilt sårbar natur där. 

För mer info kan du söka på nätet på allemansrätten + aktiviteten du vill göra.

hexagon icon

Laga mat i naturen

chevron icon chevron icon

Grilla över öppen eld

Att tända en brasa och grilla en vegokorv, majskolv eller en marshmallow är ett riktigt härligt sätt att vara ute i naturen. För att grilla kan ni t.ex vässa träpinnar med en kniv och trycka fast det ni vill grilla på dem, eller använda ett grillgaller. Att grilla tar tid. Räkna med att det tar ungefär 2 timmar att grilla mat till en större grupp. 

 

Tips för att få igång elden:

  • En eld behöver både luft och bränsle för att brinna. Börja med att lägga lite tidningspapper, torrt gräs, pinnar eller annat lättantänt material. Bygg sen på med större träbitar (se till att ni använder torr ved). Bygg så att det blir luftigt.

Info om att elda säkert:

  • Något av det viktigaste att kolla upp innan ni eldar är om det är eldningsförbud. Om det är torrt och blåsigt kan det ofta vara förbjudet att elda. Genom att söka på eldningsförbud + orten eller platsen där ni ska ha er aktivitet kan ni få fram information från exempelvis kommunen, Länsstyrelsen eller SMHI. MSB har även en app som heter Brandrisk Ute. Om ni är i ett naturreservat kan det finnas särskilda regler.
  • På en del ställen finns en färdig grillplats som t.ex kommunen ordnat, som är särskilt gjorda för att vara säkra. Där finns ofta även ved som man kan ta av.
  • Gör inte elden större än nödvändigt – små eldar är säkrare.
  • Ha med vatten att släcka med. Innan ni går därifrån; se till att elden är ordentligt släckt.

 

Laga mat på stormkök!

Ett stormkök är ett enkelt sätt att laga mat ute. Det består av några små grytor och drivs av antingen gas eller T-sprit. För tips om hur du kan få tag på ett, kolla in sidan Arrangera aktiviteter!

 

hexagon icon

Bra att ha med sig

chevron icon chevron icon

Vad du behöver ha med dig beror såklart på vad du ska göra. Men några saker som i princip alltid är bra att ha är:

 

  • Vatten
  • Matsäck (t.ex några mackor och en termos med varm choklad)
  • Något att sitta på. En gammal tidning i en plastpåse räcker långt
  • En ryggsäck att bära det du behöver i, så att du har händerna fria
  • Kläder efter väder. Särskilt om ni ska vara ute länge är det bra att tänka igenom vad man har på sig. Man behöver absolut inte ha några dyra grejer, det räcker långt att ha med sig ombyte och flera lager så att man kan byta om ifall man blir blöt, eller ta på sig en extra tröja om det börjar blåsa kallt.
hexagon icon

Fundera på tillgängligheten

chevron icon chevron icon

I vissa nationalparker eller naturreservat finns det grusade eller sandade stigar som är lätta att ta sig fram på även med en rullstol eller annat rörelseförhinder. Men ofta kan  naturen vara svår att ta sig fram i. Var tydlig till deltagarna var ni ska vara under helgen och hur tillgängligheten är där. När du lägger upp event i Fältbiologernas kalender finns ett fält där man kan fylla i tillgänglighetsinformation. 

En myrstack med texten Kunskapsbanken

Har du egna tips? Bidra gärna till kunskapsbanken! Läs mer i vår guide hur du gör för att bidra 🙂


kunskapsbanken@faltbiologerna.se Bidra till kunskapsbanken