300 demonstrerade i Jokkmokk mot gruvor

Fältbiologernas nystartade gruvnätverk kom till Jokkmokk under marknaden för att delta i demonstrationen för ett gruvfritt Jokkmokk, för fast mark och rent vatten.

  • Bild 1/3
  • Bild 2/3
  • Bild 3/3

Bilderna i bildpelet är fria att använda. Klicka på bilden för stor bild. Foto: Alva Snis Sigtryggsson, Fältbiologerna.

300 personer gick i ett demonstrationståg genom Jokkmokk, mitt i folkvimlet under Jokkmokks marknad. Med paroller som ”Sluta gräva i våran jord, Sverige är inget smörgåsbord”, ”Gruvboom är dödsdom” och ”Inga gruvor i Jokkmokk, nog med gruvor i Sapmi” tågade vi genom byn.

Demonstrationen arrangerades av Fältbiologerna, Urbergsgruppen, Nätverket inga gruvor i Jokkmokk, RUSA (Rätten för Urfolket Samerna), Naturskyddsföreningen Jokkmokk, Jåhkågasska sameby, Sirges sameby, Tuorpon sameby, Sierri sameby och Udtja sameby. Demonstrationen avslutades vid Folkets Hus med tal och uppvisningar.

Fältbiologerna är som rikstäckande förening för miljöengagerade ungdomar oroliga för den utveckling som sker över hela Sverige idag. Regeringen för en skoningslös politik för att öka utvinningen av ändliga resurser ur jordskorpan, till skada för miljö och framtida generationer. Många nya gruvor planeras, bland annat i Jokkmokk Tärnaby, Gränna och Västervik. Redan den 14 februari förväntas regeringen klubba en mineralstrategi som ska peka ut vägen för Sveriges kommande mineralpolitik.

 "Den politik regeringen för tar inte hänsyn till miljö och hållbarhet. Inte heller till lokalbefolkning eller ursprungsbefolkning. Därför protesterade vi tillsammans med lokalbor och samer mot den gruvboom som hotar Jokkmokk", säger Salomon Abresparr, ordförande i Fältbiologerna.

 "En gruva är bland det värsta ingrepp man kan göra i naturmiljön och får konsekvenser för stora områden för lång tid framöver. Förgiftade marker och vattendrag är tyvärr ofta förknippat med gruvdrift. Det är med oro vi ser på den senaste gruvläckan i Talvivaara i Finland, vilket rankas som en av Europas största miljökatastrofer i modern tid", säger Maria Tranvik från Fältbiologernas gruvnätverk.

 

Kontakt:
Salomon Abresparr, ordförande Fältbiologerna 070-8142082
Maria Tranvik, Fältbiologernas gruvnätverk 073-7762177

Sidan senast uppdaterad den 14 Feb 2013

Kommentarer (2)

Detta var och är fantastiskt bra! En eloge till alla och envar som drog strån till stacken. Nu blickar vi framåt och inser att kylan är en mycket svagare motståndare är riskkapitalet. Provbrytning i Kallak väntar, detta blir nästa prövning för motståndet.

Idag finns det bara ca 17 gruvor i Sverige, förr fanns ca 300. Så det ryms nog gruvor.

Kommentera artikeln

Logga in
Fältbiologerna 2016 | Kontakta webmaster
RSS: Allt nytt | Kalendarium
Se mer av Fältbiologerna: