Pressmeddelanden

Efter 28 mars lever svenskarna på lånade resurser

Bild på jorden sedd från rymden.

PRESSMEDDELANDE Redan 28 mars inträffar Sveriges “Overshoot Day”, enligt beräkningar från Fältbiologerna. Siffror från WWF visar att svenskarna lever som om vi hade tillgång till 4,2 jordklot. Om resten av världens befolkning hade samma vanor skulle vi redan ha förbrukat årets budget av jordens förnybara resurser.

Ungas överklagan av klimatfall nekas av Hovrätten

FruJustitia väger jordklotet mot en skål med pengar. Foto: Perikles L Nalbantis.

Svea Hovrätt fastställer Stockholms Tingsrätts beslut att inte ta upp Magnoliamålet – ungas stämning av staten för försäljningen av Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet. Kommande generationer är i svensk lagstiftning skyddslösa mot klimatförändringarna.

Stockholms tingsrätt nekar unga prövning i Magnoliamålet

Rättvisan Justitia väger jordklotet mot pengar (Foto: Perikles L Nalbantis)

Stockholms tingsrätt har meddelat att de inte tar upp Magnoliamålet – ungas stämning av staten efter försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland. De 178 kärandena kommer att överklaga beslutet till hovrätten.

Fältbiologerna och PUSH Sverige: statens ansvar kvarstår efter delseger i Vattenfallfrågan

Foto på kolgruva.

Den tjeckiska köparen begränsar tidigare planer på att expandera den tyska brunkolsverksamhet som Vattenfall sålde i fjol. Fältbiologerna och PUSH Sverige hurrar för de människor som räddas undan tvångsförflyttning från gruvområdena. Samtidigt betonar organisationerna att framtiden för kolverksamheten fortfarande är oviss. Ungdomsorganisationernas stämningsansökan gentemot staten för att ha godkänt Vattenfalls försäljning förblir oförändrad.

Fältbiologer kedjar fast sig

Svenska fältbiologer är på plats vid Førdefjorden i Norge där Nordic mining fått tillåtelse av norska staten att dumpa 250 miljoner ton gruvavfall. Under eftermiddagen idag, 18 februari, kommer de att kedja fast sig provborrningsmaskinen. 
– Det skulle innebära stor katastrof för livet i fjorden. Tillsammans med Natur og Ungdom kämpar vi för en frisk fjord, säger fältbiologaktivist Matilda Lannebo, 19 år, som är på plats i Norge.

Minou Moon är ny ordförande i Fältbiologerna

Minou Moon vid träd

Fältbiologernas riksårsmöte har valt Minou Moon till ny ordförande för Fältbiologerna efter 17 år som medlem i föreningen. Mest engagemang har Minou lagt i Skånedistriktet där hen varit drivande i styrelsen under de senaste tre åren.

Söderorts Fältbiologer är uppstartat!

Såhär kul hade vi det ut på vårt uppstartsmöte! Foto: Sandrella Kiorkis.

Under fredagen startades en ny Fältbiolog-klubb upp i södra Stockholm: Söderorts Fältbiologer! Vi valde en styrelse, planerade filmkväll och odlingsträff, och diskuterade allt spännande vi ska göra för att rädda världen!

Äntligen! Regeringen skyddar Ojnareskogen!

Sommaren 2012 ockuperade Fältbiologerna Ojnareskogen och lyckades stoppa avverkningen av skogen. I dag har regeringen äntligen utsett det hotade området till Natura 2000.
– Det här beslutet hade aldrig kommit om inte Fältbiologerna hade stoppat skogsmaskinerna i Ojnareskogen 2012. Beslutet som kom idag visar att gräsrotsrörelser kan göra skillnad, säger Sara Vikström Olsson, Ordförande Fältbiologerna.

Fältbiologerna är Sveriges grönaste inspiratör för barn och ungdomar!

I går utsåg svenska folket Fältbiologerna till vinnare av Coops Änglamarkspris 2015. Prisutdelningen ägde rum i samband med Konsumentföreningen Stockholms Familjedag på Skansen. Vid årets upplaga av Änglamarkspriset, som är ett av Sveriges största miljöpriser, låg fokus på barn och ungdomar – att lyfta fram organisationer och/eller enskilda personer som jobbar med att motivera unga att bry sig och gilla jorden.

Holmen Skog bryter mot sin FSC-certifiering – igen

För andra året i rad konstaterar Fältbiologernas skogsnätverk att naturhänsynen hos skogsbolaget Holmen Skog brister.

Sida 1 av 20
Logga in
Fältbiologerna 2016 | Kontakta webmaster
RSS: Allt nytt | Kalendarium
Se mer av Fältbiologerna: