Planeringsverktyg för aktiviteter!
Planeringsverktyg för aktiviteter!
Hej! Här hittar du ett verktyg för aktivitetsplanering. Vi förkortar verktyget “VULKAN-TOK”, efter de första bokstäverna i varje steg i verktyget. De här stegen fungerar för många olika slags aktiviteter.
VULKAAN
Minnesregel: Vulkanen sprutar idéer (och lava)
1: Vad
Kanske det roligaste att bestämma. Vad ska göras under aktiviteten? Ska det vara en workshop, föreläsning eller en naturaktivitet? Lite av allt eller något helt annat? Har ni svårt att komma på idéer kan ni fundera på vad ni själva skulle tycka vara roligt att göra, och kolla runt lite i Kunskapsbanken eller i Fältbiologernas kalender för att få inspiration från vad andra har gjort.
2: Utrustning
Vilken utrustning behövs? Ska ni på en fjärilskurs kanske det behövs håvar och böcker. Ska ni vara inomhus kanske det behövs en projektor. Ni kanske ska ha med er fika att bjuda på? Fältbiologerna har en del utrustning ni kan få låna, och bidrag ni kan söka om ni behöver köpa in något. Kontakta någon av verksamhetsutvecklarna så kan de hjälpa dig: verksamhetsutvecklare@faltbiologerna.se. Ett annat tips för att få tag på friluftsutrustning är att kolla med er lokala Fritidsbank: fritidsbanken.se Där kan alla låna utrustning helt gratis.
3. Lokal
Var ska aktiviteten vara? Ute i skogen, på en äng eller inomhus? Ska ni träffas på ett ställe men gå till ett annat? För att hitta lokaler kan man använda sina kontakter, naturskolor, naturskyddsföreningen, studieförbund och fältbiologernas egna lokaler. Vi har lokaler i Göteborg, Lund, Stockholm. Här har vi samlat lite tips på inomhuslokaler och på naturområden.
4: Kompetens
Har ni som arrangerar aktiviteten de kunskaper som krävs för att hålla aktiviteten, eller skulle ni behöva hitta någon som har? Hur ska ni hitta den kunskap ni behöver? En kanske känner någon som har kunskap annars så brukar en kunna fråga på våra Facebook forum, vår discord, kansliet, museum eller naturskyddsföreningen.
5: Anmälan
Behöver ni någon anmälan? Anmälan kan vara bra om det är en större aktivitet där ni behöver få reda på hur många som kommer eller om det finns en specifik gräns på hur många som kan delta. Även för mindre aktiviteter kan det vara skönt med en anmälan bl.a så man vet om det finns några allergier i gruppen eller om någon kommer sent. Ni kan t.ex göra ett google-formulär, eller bara skriva i eventet att man ska mejla någon av er. Här lägger ni ut ert event!
6: Ansökan
Kommer aktiviteten kosta pengar, t.ex för att ni behöver köpa utrustning, bussbiljetter eller fika? Ni kan få kostnader upp till 20 000 ersatta av Fältbiologerna när ni gör en aktivitet. Fyll först i ansökningsformuläret för bidrag på hemsidan. Där skriver ni en budget för ungefär hur mycket man tror aktiviteten kommer kosta och skickar in den för godkännande. Så länge det har någonting med föreningen att göra brukar en få det beviljat. Om ni tillhör distriktet Stockholm-Uppland-Gotland så kan distriktet ofta bekosta mindre summor. Skriv då till sug.kansli@faltbiologerna.se och fråga.
7: När
När ska aktiviteten hållas? Om det ska vara utomhus kan det ibland behövas specifikt väder eller en specifik årstid för att genomföra aktiviteten (leta vårtecken kan vara svårt på hösten). Är en lite osäker på när en kan så är det bästa att sätta ett datum på en gång iaf. Bättre att sätta ett halvdåligt datum som man flyttar på längre fram än att lämna det öppet.
TOK
Minnesregel: Vad ska man göra för att det inte ska bli tokigt?
1. Tillsammans
Var gärna flera som arrangerar en aktivitet det minskar arbetsbelastningen och känns ofta tryggare. Och sen så är det ju jättekul att göra saker tillsammans. Man får massa pepp och ideer brukar spruta.
2. Ork
Har du planerat in väldigt mycket aktiviteter redan? Fundera på om det kanske räcker för nu. Det är superkul att ha massa ideer och engagemang men det är viktigt att man ser till att sänka tempot ibland.
3. Kommunikation
Är ni flera som ska anordna aktiviteten är det viktigt att ni pratar med varandra om något skulle ändras eller ni får förhinder. Dela gärna upp arbetet mellan er (någon kan t.ex. försöka fixa lokal och någon annan lägga upp evenemanget på facebook) och var isf tydliga med vem som gör vad, skriv gärna upp det i ett dokument.
Har du egna tips på aktiviteter? Bidra gärna till kunskapsbanken! Läs mer i vår guide hur du gör för att bidra 🙂