Bli Fältbiologernas expert på kemikalier eller kärnavfall!

Är du ung med intresse för miljöfrågor och vill fördjupa dig i frågor om kemikalier eller kärnavfall? Fältbiologerna utser nu nya styrelsemedlemmar till kemikaliesekretariatet ChemSec och till Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning. Uppdragen är en guldchans att bli mer insatt i frågorna och påverka politiken tillsammans med experter på områdena. Vi tar emot ansökningar både från fältbiologer och från dig som inte tidigare har varit medlem. Ansök senast 10 juni 2017.

  • Kärnavfall (©: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)
    Kärnavfall (©: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)
    Bild 1/1

Fältbiologerna har en styrelseledamot och en ersättare i vardera av organisationerna ChemSec och Miljöorganisationernas kärvavfallsgranskning (MKG). Där samarbetar vi med andra miljöorganisationer för att ta påverkan till nästa nivå.

MKG bevakar och granskar Svensk Kärnbränslehantering AB:s och kärnkraftsindustrins arbete med ett planerat slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. MKG är ett samarbete mellan Fältbiologerna, Naturskyddsföreningen Kalmar län, Naturskyddsföreningen Uppsala län, OSS - Opinionsgruppen för säker slutförvaring i Östhammar och Naturskyddsföreningen. Just nu händer mycket i frågan då Svensk Kärnbränslehantering AB säger sig vara färdiga att lämna in en ansökan om att bygga ett slutförvar som regeringen ska fatta beslut om, trots att flera frågetecken om säkerheten kvarstår.

ChemSec är en tongivande lobbygrupp som driver arbetet för en hårdare kemikalielagstiftning inom EU. De grundades 2002 av Fältbiologerna, Jordens vänner, Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden (WWF) och har sedan dess varit en viktig aktör inom EU med en stor omsättning och en stor kraft att påverka. ChemSec är en viktig del i kampen för en giftfri vardag.

Fältbiologernas representanter i MKG och ChemSec förväntas:

   • sätta sig in i dokument som skickas ut inför styrelsemöten

   • föra Fältbiologernas talan under styrelsemöten (ca fyra stycken per år)

   • rapportera till Fältbiologernas riksstyrelse efter styrelsemöten

   • delta vid eventuella extrainsatta telefonmöten

   • vara tillgänglig för att svara på e-post

Som representant behöver du inte kunna allt om sakfrågorna sedan tidigare men du bör ha ett intresse i frågan. Du kan bli Fältbiologernas representant, oavsett om du har varit medlem tidigare eller inte, fram till och med det år du fyller 25.

Har du frågor kan du höra av dig till Johan Andersson på johan.andersson@faltbiologerna.se eller 070 - 387 01 18.

Skicka in en ansökan som innehåller en motivering till varför just du ska bli Fältbiologernas nästa expert, antingen i MKG eller i ChemSec, senast lördag 10 juni 2017. Skicka din ansökan till johan.andersson@faltbiologerna.se.

Lycka till!

Sidan senast uppdaterad den 19 May 2017

Kommentarer (0)

Kommentera artikeln

Logga in
Fältbiologerna 2016 | Kontakta webmaster
RSS: Allt nytt | Kalendarium
Se mer av Fältbiologerna: