Naturmakt

Naturmakt

Överallt kan vi läsa om klimatförändringarna – men vad kan och vill vi unga egentligen göra? Jo, vi kan lära oss om hur vi skyddar naturen och samtidigt vara utomhus och umgås med andra personer som tycker om att vara i naturen och att ta hand om den! Och det är just detta vi gör i Naturmakt.

 

 • I Naturmakt ordnas sex olika miniläger runtom i Sverige. Alla läger är gratis att delta på för dig som är medlem i Fältbiologerna!
 • Varje läger har ett tema, till exempel odling, vinter, artkunskap.
 • Under alla läger kommer vi att vara utomhus, ibland kommer vi att sova i tält, ibland i stugor och ibland i vindskydd eller under bar himmel – det bestämmer ledarna! Du behöver inte äga utrustning för att delta, du kan låna från fritidsbanken eller från Fältbiologerna.
 • Du kan vara deltagare eller ledare – gör det som du helst vill! Och våga utmana dig, du kan vara ledare även om du aldrig varit med på en aktivitet med Fältbiologerna tidigare!
 • Info om kommande läger finns i kalendariet!

 

Varför ska jag leda ett läger?

 • Det är roligt och du lär dig en massor!
 • Du får verktygen för att leda en förändring för att bättre ta hand om naturen.
 • Du får lära dig ordna aktiviteter för att få kunskap om naturen och om hur vi kan skydda den.
 • Efter helgen kommer du få ett diplom, och dessutom kan du skriva i ditt CV att du ordnat en naturmaktshelg med Fältbiologerna. Detta är mycket bra för  framtiden när du ska söka arbete eller ideella uppdrag!

 

 

Fältbiologen Elias med en uggla.

Fältbiologen Elias om att leda Naturmaktsläger:

”Jag var naturmaktsledare 2022 och var med och planerade ett artkunskapsläger i Store Mosse nationalpark. Jag hade aldrig planerat ett läger innan men genom naturmakt fick jag vägledning, inspiration och verktyg som gjorde att det kändes väldigt naturligt att ta på sig planerare- och ledarrollen. Min viktigaste lärdom förutom allmänt hur man planerar läger och hanterar en grupp människor var nog att vara ordentligt ute i tid med att boka minibuss, det blir så himla jobbigt annars.😄”

Kostar det något att delta? 

 • Det är gratis! Fältbiologerna står för alla kostnader under kursen och resan till och från naturmaktshelgen.

 

Vem får delta i Naturmakt?

 • Alla personer som är 12-25 år och vill komma ut i naturen eller in i miljödebatten! Det enda kravet är att du vill lära dig mer om naturen och är eller blir medlem i Fältbiologerna! Här kan du bli medlem

 

Hur planeras helgerna?

 • Under en minikurs kommer miljökampsledarna träffas fem gånger digitalt och mellan träffarna får de småuppgifter att göra, till exempel att hitta en föreläsare, planera lägerschema eller maten.
 • Miljömentorn Cecilia kommer vara delaktig under hela planeringen och under lägret för att stötta ledarna.

 

Jag har en lägeridé! Hur gör jag?

 

Vart i landet är Naturmakt? 

 • I år har vi haft läger i Västernorrland och Sörmland. Framöver blir det läger på Västkusten, i Skåne och i eller norr om Umeå. Samt årets sista läger som inte alls är planerat ännu!

 

Naturmaktsdeltagaren Lo vid en åker i solen.

Fältbiologen Lo om att delta i Naturmaktsläger:

”Jag har varit med på fler naturmaktsläger och alla har varit roliga och intressanta. Det är så bra stämning på lägren. Det är en mysig accepterande miljö. Jag har träffat så många nya fina människor och vissa på mer en ett läger. Lägren var perfekta för mig som var ny i fältbiologerna.”

Naturmakt Kalender

Cecilia Rydberg miljömentor

Har du några frågor?

Kontakta Miljömentorn Cecilia RydbergInstagram: Miljomentor

Facebook: https://www.facebook.com/cecilia.rydberg.3

naturmakt@faltbiologerna.se 070-034 21 92 Maila mig!