Gäss som landar i vatten

Organisering

Organisering

Organisera är att samarbeta med andra för att skapa bra aktiviteter och uppnå det du vill. Här hittar du hjälp i hur man kan organisera sig tillsammans på ett roligt och demokratiskt sätt och hur man planerar kul aktiviteter, på klubb-, distrikts och riksnivå. Även info om ekonomi, inkludering, värvning och minifältisverksamhet hittar du här.

Är det något som saknas här eller har du egna tips? Bidra gärna! Läs mer längst ner på sidan om hur du gör.

 

Stöter du på svåra ord? Här är vårt fältbiologlexikon

hexagon icon

Klubbkunskap allmänt

chevron icon chevron icon

Här hittar du lite allmänna resurser om klubbkunskap, såsom hur man kan komma igång i sin klubbstyrelse, hålla klubbårsmöte, ett lexikon med vanliga förenings-ord och tips för att hålla möten. Såklart kommer mycket av det andra materialet i kunskapsbanken också komma väl till hands för er, det är bara att välja och vraka vad ni vill ta del av.

 

Finns det ingen klubb i närheten av där du bor? Eller vill du samla andra medlemmar kring ett särskilt intresseområde? Då kan du starta klubb!

hexagon icon

Arrangera aktiviteter

chevron icon chevron icon

Att ordna aktiviteter och göra saker tillsammans är själva kärnan i att driva en förening. Här hittar du allmänna tips och tricks för att planera aktiviteter: verktyg för aktivitetsplanering, tips på hur du hittar naturområden och lokaler, checklistor för läger, tips på hur du hittar utrustning och andra bra tips!

hexagon icon

Hjälp Fältbiologerna växa – värva medlemmar!

chevron icon chevron icon

Visst blir världen lite bättre varje gång en till person blir fältbiolog? Ju fler vi är, desto starkare röst får vi och desto mer kan vi göra! Att bjuda in fler att bli medlemmar i Fältbiologerna kan man göra på många sätt.

 

Det kan vara allt från att ordna ett infobord på en skola, till att tipsa i sociala medier om att gå med i Fältbiologerna till att fråga sin kompis om hen vill följa med på fältbiologaktiviteten. Här finns tips på hur just du kan peppa fler att gå med i Fältbiologerna. 

 

hexagon icon

Ekonomi

chevron icon chevron icon

Är du kassör i en klubb, eller vill lära dig mer om att sköta en förenings ekonomi? Här hittar du diverse tips och tricks för dig som hanterar pengar inom Fältbiologerna.

Mallen för konstituerande möte är bra att använda om ni har ett bankkonto eller vill starta ett bankkonto – banker kräver ofta att ens protokoll ser ut på ett visst sätt.

Under Mallar Klubbårsmöte hittar du mallar för hur en revisionsberättelse och ekonomisk berättelse kan se ut inför att ni ska ha årsmöte.

hexagon icon

Kommunikationsverktyg

chevron icon chevron icon

Här finns en samlingssida med resurser för kommunikation, t.ex hur du använder Zoom för möten, tips på vårt program för formgiving, tips på hur du når ut till andra fältbiologer och mycket mer!

hexagon icon

Inkludering

chevron icon chevron icon

Här hittar du resurser för att jobba mer inkluderande! Vill du t.ex veta mer om inkluderande kommunikation? Eller är du aktiv i en klubb och funderar på hur man kan hjälpa nya medlemmar att bli aktiva? Kolla in resurserna här intill!

Att jobba med inkludering kan till en början kännas som att det är massa olika saker att tänka på. Kom ihåg att även små insatser räcker långt! Anpassa utifrån just er aktivitet och gör så gott ni kan helt enkelt. Några allmänna tips som man kommer långt med är t.ex att
skriva ut en kontaktperson i sitt event som nya medlemmar kan fråga om de känner sig osäkra, och kanske någon som har lite extra välkomstansvar för de nya. Det är även bra att skriva ut i eventet om det är någon särskilt tillgänglighetsförutsättning, t.ex att det är en trappa i lokalen eller att man kommer gå längs en lite snirklig stig. Ett annat tips är att ha en fråga i ert anmälningsformulär där man kan skriva om man har något speciellt behov, så att man kan anpassa så till de som faktiskt kommer 🙂 I inkluderingsverktyget finns tips om konkreta saker man kan göra för att möta olika behov, som man kan använda som referensinfo.

 

hexagon icon

Workshops att inspireras av

chevron icon chevron icon

I den här mappen samlar vi presentationer från workshops som någon i Fältbiologerna hållit nån gång. Om du ska hålla en egen workshops kan du gärna använda dig av dem eller ta inspiration av dem. Många av presentationerna innehåller en hel del matnyttig info om du på egen hand vill lära dig mer om något.

hexagon icon

Att leda en minifältisgrupp!

chevron icon chevron icon

Är du medlem i Fältbiologerna och tycker om att jobba med barn? Då kan du bli minifältisledare. Våra minifältisgrupper är grupper för barn mellan 6-12 år som leds av lite äldre medlemmar i Fältbiologerna.

I mappen här bredvid finns en massa resurser för dig som leder en minifältisgrupp.

En myrstack med texten Kunskapsbanken

Är det något som saknas här? Bidra gärna till kunskapsbanken! Läs mer i vår guide hur du gör för att bidra.

Du kan såklart också bara maila med material och tips på ändringar 🙂

kunskapsbanken@faltbiologerna.se Bidra till kunskapsbanken