Bidra till kunskapsbanken
Hej Fältbiolog!
Vad kul att du hittat till kunskapsbanken!
I Fältbiologerna finns massor av kloka människor som gör grymma saker. Kunskapsbanken är en plats där vi kan samla en del av all kunskap och erfarenhet så vi kan lära av varandra. På den här sidan finns lite instruktioner och riktlinjer för hur en gör för att bidra till biblioteket, och ett formulär där du fyller i dina tips!
Oavsett om du har kommit på givande diskussionsfrågor till ett visst ämne, har skrivit en egen guide om att ordna kurser i skogsinventering eller gjort en lyckad aktivitet i din klubb som du vill dela med dig av – välkommen att bidra!
Saknar du något ämnesområde eller har andra önskemål om något som borde finnas i biblioteket? Hör av dig! All input är värdefull. Skriv då till kunskapsbanken@faltbiologerna.se
Vägledning för dig som vill skapa material
Det ska vara lätt och kul för medlemmar att lägga in material, och i kunskapsbanken ska många olika frågor och perspektiv kunna ta plats. Eftersom det finns nästan oändligt med kunskap och resurser av olika slag så har vi ändå försökt skriva ner några ledord för materialet i kunskapsbanken.
Några principer att följa
Material som finns i Fältbiologernas kunskapsbank behöver inte vara:
- Perfekt
- Färdigt, även halvfärdigt material kan vara värdefullt och ge inspiration
- Okontroversiellt eller i linje med Fältbiologernas politiska program
Material bör däremot vara:
- Relevant för Fältbiologernas syfte, frågor och verksamhet
- Till nytta för andra i föreningen, bidra till lärande, aktiviteter mm
- Sakligt – propaganda välkomnas inte
- Sant – när viktiga faktapåståenden görs, ska de vara väl underbyggda (i rimlig utsträckning)
- Fritt från material med nedvärderande åsikter mot andra människor och utsatta grupper
Om du är osäker på något material kan det vara hjälpsamt att göra en liten källkritik-koll. Skolverket har en ganska bra checklista för källkritik. Såklart är du också alltid välkommen att höra av dig till kunskapsbanken@faltbiologerna.se med frågor eller funderingar.
Jag har något att bidra med, är det tillräckligt bra?
Du har garanterat intressant kunskap och viktiga perspektiv. Folkbildning är inte ett prov där du får betyg för rätt eller fel. I kunskapsbanken finns det plats för mycket, till exempel:
- Tips på aktiviteter som du har gjort (ex hur du upptäckte salamandrar i en damm)
- Saker du tror, eller slutsatser du har dragit. Det kan vara inspirerande och skapa bra diskussioner (ex att ideella föreningar är viktigare än de flesta tror)
- Fakta, det som vetenskapen har kommit fram till (ex att fåglar kan plantera nötträd).
- Frågor eller diskussioner som du inte har svaret på (ex hur vi i framtiden ska kunna odla mat utan fossilbränslen)
Det viktigaste är att det du skriver hjälper till att fylla föreningens syfte, och att det är tydligt om det du skriver är fakta och åsikter.
FORMULÄR!
I det här formuläret fyller du i dina tips! Har du flera tips fyller du bara i formuläret flera gånger.
Har du ett större material, till exempel en inskannad bok, så maila materialet till kunskapsbanken@faltbiologerna.se
OM FOLKBILDNING
Vad betyder då ordet “folkbildning”? Jo, det betyder helt enkelt ‘att lära sig saker tillsammans’. Folkbildningen har varit länge varit en grundbult i Sveriges folkrörelser och demokratins uppbyggnad och framväxt. Fältbiologerna är ett tydligt exempel – det är vår nyfikenhet och vår vilja att lära oss om miljöns, ekologins, arternas och människans samband som i vår 70+åriga historia har gett oss bildningen som vi behöver för att kunna påverka. Utöver att det är fantastiskt roligt att lära sig saker tillsammans!