Med pennan som vapen

Allvarligt talat / Fältbiologen nr 2/2016 /

Ute i naturen - inne i miljödebatten. Medan några trivs med megafonen i handen mitt i ett demonstrationståg, känner andra sig tryggast bland tidningsrubriker och nyhetsbläddrande. Är du en av dem som vill förändra världen med orden som verktyg? Här kommer tips för att skriva en debattartikel som får motståndarna att vekna!

  • Med pennan som vapen
    Bild 1/1
Text: 
text: Hanna Ekström bild: Jonathan Stenvall

1. Förberedelser 

Brainstorma: gör en tankekarta eller klottra ner ord som du kommer att tänka på kring ämnet som du vill skriva om. Varför vill du skriva? 

Skriv ner, 3-5 huvudargument som du vill få fram i din text 

Skriv först, rensa sen. Tänk på skrivandet som en upp och ned-vänd triangel: I början är det bra att skriva ner allt du kommer på. Rensa bort och välja vad som är bra är mycket lättare om det finns något att sortera från. 

2. Börja skriva: debattartikel 

Åsikt: börja med att berätta din åsikt, kort sammanfattad. Kanske som ett utrop för att fånga läsarens intresse, som en fråga att svara på senare, eller med något som triggar nyfikenheten. 

Argument: Därefter ska du berätta varför du tycker som du gör. Varför ska vi sluta använda olja och kol? Vad är bevisen för att den biologiska mångfalden har minskat? Koppla dina argument till din huvudåsikt och ha helst få men tydliga argument, så blir det lätt att hänga med. Kom ihåg att berätta var du har fått fakta ifrån. 

Motargument: Vad skulle någon kunna säga emot dig och varför stämmer inte motståndarens argument? Om du tar upp motargument upplevs texten som pålitlig – bra i debattsammanhang! 

Sammanfattning: Upprepa ditt starkaste argument. Du kan också testa ”vad händer om inte?”: Vad är konsekvenserna om vi inte gör något? Försök hålla avslutningen kort! 

3. Läs igenom 

Läs högt: kom ihåg vem texten riktar sig till och vad som är ditt viktigaste budskap. Läs igenom högt för dig själv och se om du får fram det du vill ha sagt. 

Låt någon annan läsa din text och be personen kommentera hur lätt det är att följa med i argumenten. Är det lätt att förstå argumenten? Är det något som är oklart?

Tips! 

  • Om du ska skicka in texten till en tidning eller en hemsida, kolla om de har några regler för inskickade texter som kan vara bra att veta om. Korta insändare/debattartiklar blir lättare publicerade. 
  • Skriv ut förkortningar, så flyter texten bättre 
  • Det finns många textformer som passar bra för aktivism: prova att skriva en låttext eller en övertygande dikt! 
  • Läs andras debattartiklar för att få inspiration 
  • Gör det tillsammans! Gå ihop några stycken och skriv tillsammans. Det kan både bli lättare och klurigare, men det kan kännas skönt att vara flera som står bakom budskapet

 

Fler artiklar ur detta nummer
Sidan senast uppdaterad den 24 Aug 2016

Kommentarer (0)

Kommentera artikeln

Logga in
Fältbiologerna 2016 | Kontakta webmaster
RSS: Allt nytt | Kalendarium
Se mer av Fältbiologerna: