Batmans skrikande släktingar

Allvarligt talat / Fältbiologen nr 2/2016

MINIFÄLTIS: En liten liten mus med vingar som skriker så högt att människor inte kan höra, kan du gissa vad det är? Just det, fladdermusen

  • Batmans skrikande släktingar
    Bild 1/1
Text: 
text: Alvi Agestam bild: Redaktionen

Alla fladdermöss har precis som människor olika röster, som gör att de andra fladdermössen hör om det är fladdermusen IngBritt eller Orvar som kommer flygande. Men de skriker inte bara för att ropa på varandra, utan använder också ljudet för att kunna bestämma var ett byte är. När en fladdermus skriker studsar ljudet mot allt som är runtomkring den, och om ljudet studsar mot exempelvis en mjölbagge (en slags skalbagge som vissa fladdermöss äter), så hör fladdermusen det och fångar skalbaggen. Skriket är alltså ett sätt för fladdermusen att hitta mat. 

Om du är fladdermus står insekter på menyn. Då äter du till exempel sådana insekter som äter växter i trädgården, så därför blir människor som odlar glada av ett besök från en hungrig fladdermus. Nu tänker du kanske att det är konstigt att du aldrig sett en fladdermus om de brukar hänga i trädgården, men det är för att de bara är vakna på natten. Och under en natt kan en fladdermus äta upp till 7000 myggor. 

En viktig sak att veta är att fladdermöss är fridlysta, vilket betyder att de inte får dödas, fångas eller störas på något sätt utan tillstånd från myndighet. Så det är tyvärr inte okej att krama dem även om de verkar snälla. 

 

Så vi har sett att fladdermöss är nyttiga och häftiga djur på många sätt. Kanske är det därför en superhjälte är uppkallad efter en fladdermusart. På svenska heter superhjälten Läderlappen. Kan du gissa vem det är? Jo, Batman!

Fler artiklar ur detta nummer
Sidan senast uppdaterad den 24 Aug 2016

Kommentarer (0)

Kommentera artikeln

Logga in
Fältbiologerna 2016 | Kontakta webmaster
RSS: Allt nytt | Kalendarium
Se mer av Fältbiologerna: