Fältbiologen nr 2/2016

Allvarligt talat

Fältbiologen 2 2016

Vad sjunger fåglarna om? Hur gör en för att skriva en riktigt bra debattartikel? Vadå limnologi och XQ? Använder Fältbiologerna för krångligt språk? Det här numret gör någon form av djupdykning i fenomenet språk.

Ladda ner fil
faltbiologen_2_2016_web.pdf6.95 MB

Artiklar ur detta nummer

Batmans skrikande släktingar

Allvarligt talat / Fältbiologen nr 2/2016

MINIFÄLTIS: En liten liten mus med vingar som skriker så högt att människor inte kan höra, kan du gissa vad det är? Just det, fladdermusen

Östersjöns pärla

Allvarligt talat / Fältbiologen nr 2/2016 /

Efter flera timmars färd med färjan tornar en mörk strimma upp sig i horisonten. För varje minut som går växer den i styrka och till slut kan man urskilja den lysande vita sandstranden och silhuetterna av öns högsta talltoppar. Med en duns slår båten upp på sandstranden, en landgång rullas fram och man är framme på ön – Gotska sandön.

Låt kolet ligga

Allvarligt talat / Fältbiologen nr 2/2016 /
bild: Ende Gelände/350.org

Den 13–16 maj samlades tusentals aktivister i Lausitz, Tyskland, för att protestera mot den svenska regeringens försäljning av kolgruvor. 15 fältbiologer var på plats när transporterna av kol tillfälligt stoppades. En av dem var Moa.

Vad dillar du om? Persilja!

Allvarligt talat / Fältbiologen nr 2/2016 /
Hos fjällsippan kontrasterar de gula ståndarna skarpt mot de vita kronbladen. Hä

Många lever i tron om att växterna bara är passiva statister i djurens värld. Detta kunde inte vara mer fel, då växterna i allra högsta grad är aktiva aktörer som formar sin omvärld efter eget behag och utnyttjar djuren för exempelvis pollination och fröspridning.

Med pennan som vapen

Allvarligt talat / Fältbiologen nr 2/2016 /

Ute i naturen - inne i miljödebatten. Medan några trivs med megafonen i handen mitt i ett demonstrationståg, känner andra sig tryggast bland tidningsrubriker och nyhetsbläddrande. Är du en av dem som vill förändra världen med orden som verktyg? Här kommer tips för att skriva en debattartikel som får motståndarna att vekna!

Poesi för en sårad värld

Allvarligt talat / Fältbiologen nr 2/2016 /
Poesi för en sårad värld

KULTUR: Om människor ser sig allt längre bort från naturen, vad händer då med miljöengagemanget? Vi hörde talas om genren ekopoesi och blev nyfikna! 

Upptäck Blommornas Värld

Allvarligt talat / Fältbiologen nr 2/2016 /

Eva Stenvång Lindqvist och
Margareta Edqvist

Svenska Botaniska Föreningen, 2016

Logga in
Fältbiologerna 2016 | Kontakta webmaster
RSS: Allt nytt | Kalendarium
Se mer av Fältbiologerna: