Aktivitetstips Ängsmarker

Aktivitetstips Ängsmarker

Visste du att en äng kan innehålla upp till 50 arter per kvadratmeter? Det är lika många som i regnskogen. Att skydda och vårda våra ängar bromsar minskningen av biologisk mångfald. Planera en aktivitet på temat Ängsmarker så kan du och andra fältbiologer lära er mer och hjälpa till att rädda ängarna! 

 

 

  • Hjälp pollinatörerna. Till exempel genom att bygga bihotell, gör en bivattnare eller en fröbomb.
  • Slå en äng. För att hålla ängarna öppna och för att bevara den biologiska mångfalden så är lien ett viktigt verktyg! Kanske ni kan bjuda in någon som kan lära er slå med lie, eller samarbeta med någon som har en ängsmark och ordna en slå-med-lie-aktivitet? Läs mer om att vårda ängar här.
  • Artrace på insekter, blommor och gräs. Se hur många växter ni kan artbestämma på en äng. Gör det tillsammans eller som en tävling. Tips att bjuda in en fältbiolog eller fossil som kan många ängs-arter. På biblioteket kan man hitta bra böcker om olika organismer.
  • Föreläsning om bevarandet av ängsmarker. Bjud in en fältbiolog, en fossil (alltså en som varit fältbiolog men som blivit för gammal) eller en från naturskyddsföreningen för  att prata om bästa sättet att skydda, bevara eller skapa en äng.
  • Föreläsning om invasiva arter.  Bjud in en fältbiolog, en fossil eller en från naturskyddsföreningen för att prata varför invasiva arter ät dåligt för den biologiska mångfalden och vilka invasiva arter som hotar de inhemska ängs-arterna.
  • Rädda blommors mångfald – Slakta Blomsterlupiner. Genom att gräva upp och ta bort invasiva arter, som till exempel lupiner, kan ni rädda och bevara andra inhemska arter. Kolla in Fältbiologernas Lupinbekämparsida!

En myrstack med texten Kunskapsbanken

Har du egna tips på aktiviteter? Bidra gärna till kunskapsbanken! Läs mer i vår guide hur du gör för att bidra 🙂

kunskapsbanken@faltbiologerna.se Bidra till Kunskapsbanken